Jernbanenyheder IV. kvartal 2021

Danmark

Endnu mere forsinkelse udskyder åbningen af Odense Letbane til foråret 2022

Det har været forventet længe, at åbningen af Odense Letbane vil blive yderligere forsinket. 1. december 2021 meddeler Odense Letbane at åbningen nu er udskudt til "foråret 2022" - der kan således gå yderligere ½ år før Letbanen bliver klar og dermed er hele projektet mindst 1½ år forsinket i forhold til den oprindelige tidsplan.

Forsinkelser af testkørslerne er den primære årsag, idet der endnu ikke foreligger tilladelse til at strømsætte de dele af letbanestrækningen, der grænser op mod BaneDanmarks anlæg, dvs. i Centrum af Odense og strækningen på Middelfartvej. Man frygter at signalanlæg hos BaneDanmark ikke er tilstrækkeligt immuniseret for eventuelle fejlstrømme fra Letbanens 750 volt jævnstrøm.

Testkørsler til endestationen Tarup Center har dog fundet sted siden 22. november, hvor togsæt bliver trukket igennem centrum. Trods alt ikke trukket af heste, som i sporvejenes tidligste år, men bag en lastbil.

Odense Letbane togsæt 10-1 på testkørsel
Odense Letbane togsæt 10-1 på testkørsel fra Hjallese station til Nyborgvej ved Odense Parkering Syd letbanestation, 5. november 2021. Passagererne må vente op til ½ år endnu, før de kan stige ombord på Letbanen.

Testkørsler har også været foretaget til Hjallese station, hvor signalanlægget tilsyneladende ikke er lige så følsomt i forhold til immunisering.
(jh) 01.12.2021

Eltog til Næstved

Elektrificeringen af strækningen mellem Ringsted og Næstved blev ibrugtaget 15.10.2021, hvor første ordinære eltrukne tog med passagerer til Næstved var RØ 94889 (Kh-), fremført af DSB EB 3221. Toget ankom til Næstved 0:44 den 15. oktober 2021. Men den officelle indvielse var først efterfølgende morgen, da transportminister Benny Engelbrecht deltog ved at køre toget ud af Næstved, byde velkommen i toget og uddele croissanter til passagererne.

Herefter er flere daglige løb til Næstved nu med DSB Vectron el-lokomotiver, og fra køreplansskiftet i december 2021 vil stort set alle tog med endestation i Næstved være fremført af litra EB.

Forinden havde der været foretaget testkørsler med DSB EB 3225 som tom maskine den 12. oktober 2021.

Se video fra de første kørsler hos Kennys film.
(jh) 02.11.2021

 

Til top